Dödar en långdragen myt

Jag hamnade i en diskussion med en kille om huruvida man får eller inte får börja en mening med och eller men. Han hävdade stenhårt att detta inte var acceptabelt (om man inte verkligen visste hur det skulle användas) eftersom han en gång i grundskolan fått minuspoäng på nationella när han inlett en mening med och. Utöver det baserades det dessutom på vad en professor i svenska hade sagt under hans gymnasietid. Jag säger att det är helt ok. Nu tänkte jag döda den myt från grundskolan som han sprider runt.
 
Att använda och eller men som meningsinledare.
Du kan avgränsa en skriftspråksmening i princip var som helst med hjälp av stor bokstav och "stort" skiljetecken (punkt, frågetecken, utropstecken osv), detta innebär att du kan inleda en mening med i princip vilket ord som helst. Den svenska grammatiken tillåter alltså och eller men som meningsinledare. 
 
Orden är konjunktioner, de samordnar alltså led som har samma funktion i en text. Och signalerar ett tillägg till den förra meningen och men signalerar en motsättning till den förra meningen. Att inleda en mening med dessa konjunktioner kan ge en stilistisk effekt, betydelseförhållandena till föregående mening framhävs mycket starkare och dess betydelse framställs tydligare. Det är alltså positivt att använda sig av och- eller men-meningar.
 
Det är ofta skolbarn i tioårsåldern som blir rådda att undvika dessa meningar, detta för att de ska lära sig enkel inpunktion. När texter av mer avancerade slag ska skrivas bör denna tumregel slopas. Hårt. Att tänka på är dock att vara lite försiktig med att inleda meningar med och eller men. Vid upprepning kan det ge texten en talspråklig känsla och det bör undvikas vid mer formella texter.
 
Att inleda meningar med jag.
Någonting annat som ofta hänger med sedan grundskolan är att inte inleda meningar med jag. Även detta är något som inte stämmer. Jag är subjektsformen av ett personligt pronomen och förekommer som meningsinledare i två tredjedelar av texter. Det är alltså ganska oundvikligt att inleda en mening med pronomenet. 
 
Ibland är det riktigt att avråda skribenter att börja en mening med jag, som i fall där en nybörjarstudent ska referera olika vetenskapliga texter eller återge fakta utan att själva ta ställning. Men det är inte för att användningen är olämplig utanför att den är ointressant. 
 
Även detta är något som ofta lärs ut till skolbarn i tioårsåldern och som sedan, i mer avancerade texter, bör slopas. Även denna gång hårt. 

Och så flyger den lilla fågeln ut

Jag har spenderat kvällen med mamma och lillebror eftersom min lilla bror flyttar utomlands imorgonbitti. Till inte mindre än Frankrike för att jobba i tre månader, till att börja med. Hur fint som helst! Nu ska jag krypa ner i sängen och titta på Wallander - hämnden! Puss
 

Du


Gårdagen

Gårdagen spenderades tillsammans med fina tjejer, mycket skratt, och mat. Vi testade göra egna pommes och chips, spelade wii och pratade om bröllop! Utöver det hamnade jag i bråk med en av kissarna. Vill meddela att vi nu är vänner och jag nattade henne!
 
 
 
 
 

RSS 2.0