Skriv rätt nummer tre

Förkortningar. Om du inte citerar ett sms (endast där förkortningar är accepterat) i en text ska du inte skriva förkortningar. Inte i mail, inte på MSN, inte på Facebook eller någon annanstans. Förkortningar är ett påhitt och tillhör inte svenskan. De enda förkortningarna som är acceptabla är exempelvis "t.ex.", "o.s.a" eller t.o.m"  
 
"Dra alla över en kant." - det skulle du kunna tro, va? Nope. "Dra alla över en kam." Lär er det någon gång, SNÄLLA. Det är inte så svårt och det låter så... efterblivet när det inte sägs rätt.
 
"Enda" eller "ända" - det är frågan. Mm, "enda" är ett räkneord och används när du ska räkna upp något till exempel. "Det låg en enda potatis på golvet", "du är den enda för mig" eller "du är inte den enda som är sjuk".
Ända/ände är bakdelen/slutet på någonting som din rumpa till exempel, det är en ända. Bland annat en dag, ett förhållande och en resa kan vara till ända. "Vi flög ända till Danmark och där tog vår resa slut" som exempel.
 
En och än. "En" är ett räkneord, "en katt", "en skorsten" och så vidare. "Än" däremot är en preposition, konjunktion eller ett adverb och ersätter INTE ett räkneord. Ordet "än" uttrycker en jämförelse mellan två eller flera personer/saker/ni fattar, som till exempel "hon är större än han" eller "hon tjänar mindre än tjugotusen i månaden".
 
Pojk- och flickord. I lilla Sverige har vi SÅ många undantag och regler och en av anledningarna till att det är så himla svårt som nyinkommen svensk att lära sig svenska är för att vi inte har alla ord uppdelade i pojk- och flickord (som till exempel franskan un = pojke och une = flicka). Vi kan bara skryta med att det skiljer en ynka bokstav när det handlar om en flicka jämfört med när det handlar om en pojke.
 
Är det en pojke är det -e(n) som gäller, handlar det om en flicka är det -a(n) som ska användas. Som storebror, storasyster eller lille/store pojken och lilla/stora flickan. Ser ni?!


Kladda lite här:

Namn:
Kom ihåg mig

E-postadress: (visas bara för mig)

Hemsida/bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0